Zachęcamy wszystkich do polubienia naszych stron za pomocą przycisków Google+, Twitter i Facebook. Dodatkowo jeśli jeszcze nie lubisz naszego profilu na Facebooku nie może Cię tam zabraknąć! Powiedz o nas także swoim znajomym. Niech oni też nas polubią jeśli tylko lubią storczyki. Przekroczyliśmy liczbę 1000 fanów na Facebooku! Bądź wśród nich Smile

Display results as :

Rechercher Advanced Search

Dendrobium Phalaenopsis seledynowy 5 5 4

Idź do strony : 1, 2, 3  Next

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Go down Wiadomość [Strona 1 z 3]

Joane 

Storczyka tego posiadam od listopada 2009 roku. Kupiłam go kwitnącego.
Stoi na wschodnim oknie w temp. ok.20°C
Kwiat utrzymywał się trzy miesiące. Obecnie ma spory nowy przyrost.

Cattleya
Mój jest bardzo podobny :

Zakupiony (przekwitający- stąd takie marne zdjęcie) w marcu 2009 za 15 zł . Pięknie mi rośnie, ma trzy młode przyrosty- jeden gotowy do kwitnienia, choć na razie mu się coś nie spieszy...

Borka
Czy ten pęd kwiatowy wyrasta z czubka pseudobulwy?

Joane 

Tak to Dendrobium po całkowitym wykształceniu się pseudobulwy, na samym czubku wypuszcza 1 lub dwa pędy kwiatowe. Czy z boku też wypuszcza to nie wiem. U mnie zawsze są na samej górze. Very Happy

Cattleya
Słyszałam, że potrafi wypuścić nawet z boku spod liścia. Mi się jeszcze to nie przytrafiło.

Cattleya
Moje Dendrobium poczuło wiosnę i zaczęło wypuszczać młode przyrosty. Powoli się wyłaniają z głębi- bardzo dziwnie rosną, choć dostęp światła prawidłowy...

Joane 

Cattleya gratuluję pędzików. Nie masz co się martwić to Dendrobium w taki właśnie sposób się rozwija. U mnie było dokładnie tak samo. ok

Cattleya
Dziękują Joane, już mnie uspokoiłaś Very smile

Ale mam problem....ono nie chce zakwitnąć- może jakieś wskazówki..?

Joane 

A w jakich warunkach go uprawiasz? Temp., światło i podlewanie.

Cattleya
Światła ma dużo, ale nie stoi na bezpośrednim słońcu, podlewanie raz w tygodniu - nawożenie dostosowane do pory roku, temperatura około 23 stopnie, zimą mniejsza.

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Powrót do góry Wiadomość [Strona 1 z 3]

Idź do strony : 1, 2, 3  Next

Orchids Wiki 2009-2012 • Made in Poland • Site powered by Forumotion

Free forum | © PunBB | Free forum support | Kontakt z | Report an abuse | Free blog