Zachęcamy wszystkich do polubienia naszych stron za pomocą przycisków Google+, Twitter i Facebook. Dodatkowo jeśli jeszcze nie lubisz naszego profilu na Facebooku nie może Cię tam zabraknąć! Powiedz o nas także swoim znajomym. Niech oni też nas polubią jeśli tylko lubią storczyki. Przekroczyliśmy liczbę 1000 fanów na Facebooku! Bądź wśród nich Smile

Display results as :

Rechercher Advanced Search

Dendrobium Berry 'Oda' 5 5 9

Idź do strony : 1, 2, 3, 4, 5  Next

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Go down Wiadomość [Strona 1 z 5]

Dendrobium Berry 'Oda'
on 05.12.09 18:36

Cattleya
W lutym 2009r. kupiłam w markecie Praktiker ( za 19,99 zł ) Dendrobium Berry prawdopodobnie, bo niektórzy twierdzą, że jest to Dendrobium kingianum? Rolling Eyes W dniu kupienia kwitło na 6 przyrostach! ok Kwiaty utrzymują się około miesiąca, mają bardzo intensywny zapach przypominający rzepak! Sad Chętnie się rozrasta w warunkach domowych tj. średnia temperatura ok. 24 stopnie Celsjusza, wilgotność około 60%. Do zakwitnięcia potrzebuje przechłodzenia - wystawiam roślinę na korytarz na przykład. Moje Dendrobium właśnie wypuszcza łodyżki, więc niedługo pochwalę się drugim kwitnieniem! clap

Re: Dendrobium Berry 'Oda'
on 28.01.10 20:05

Cattleya
Wspomniane łodyżki kwiatowe- okazało się,że to keiki, bynajmniej jedno z nich! Czekam na rozwój sytuacji! haha

on 28.01.10 21:37

Michelangelo
Dendrobium Berry to hybryda Dendrobium kingianum z Dendrobium Mini Pearl. Ma zwarty pokrój i wiele kwiatów na pędzie kwiatostanowym. Fenotypowo znacznie różni się od gatunku, z którego się wywodzi (gatunkowe kingianum ma zwykle od 3 do 7 kwiatów na pędzie, pseudobulwę wieńczy jedynie kilka liści, itd.). Jednak jedno pozostało niezmienione - zimą wymaga bezwzględnie chłodu i przesuszenia. W przeciwnym wypadku wytworzy tony keiki, ale ani jednego kwiatuszka. Kiedy moje D. kingianum pierwszy raz wytworzyło keiki, też się cieszyłem, jednak następnym razem uśmiech spełzł z mojej twarzy. Postawiłem wszystko na jedną kartę: albo zakwitnie, albo się go pozbędę. Od października zacząłem je bardzo oszczędnie podlewać (raz na 2-3 tygodnie, nie przelewałem podłoża, a jedynie wstawiałem roślinę do miski z wodą), przestałem nawozić, zraszać; wylądowało na ganku, gdzie obecnie temperatura spada nawet do 5 st. C (zwykle okolice 10). Zanim przyjąłem taką strategię, usunąłem i posadziłem oddzielnie wszystkie keiki. Już w listopadzie coś zaczęło się "kluć". Teraz dwa pędy są niemal całkiem rozwinięte, na rozwinięcie czeka kolejnych 10. Jak tylko pożyczę aparat, zrobię kolejną "fotorelację". Życzę powodzenia w uprawie i pozdrawiam.

on 29.01.10 16:53

Cattleya
Dziękuję za bardzo potrzebną informację! W tym roku niech już dorosną te keiki, a w przyszłym zawalczę o kwiaty!

Cattleya
A dziś keiki wyglądają tak:

I w tym momencie mam pytanie:
czekać aż same odpadną?
odłączyć je od rośliny matecznej? - kiedy?
jak z nimi postępować jak już będą rozdzielone?

on 07.03.10 15:20

Carmella 

Ja niedawno na przecenie w OBI znalazłam to Dendrobium. Dobrze, że doczytałam, że wymaga chłodniejszej temperatury. Czyli teoretycznie powinno u mnie zakwitnąć, bo zimą mam chłodno.

on 02.04.10 21:53

Joane 

W lutym dostałam to Dendrobium w prezencie i cieszę się, że będę mogła od Was się uczyć jak je uprawiać.
Tak wyglądało jak go dostałam.

Obecnie już przekwitło i stoi w chłodnym pomieszczeniu.
Zauważyłam jednak, że między liśćmi ma takie oczka jakby na pąki kwiatostanowe. Czy jest to możliwe, że są to nierozwinięte jeszcze pąki?

on 02.04.10 22:48

Orchids Wiki 

To oczka z których mogą się pojawić pędy kwiatostanowe ale nie muszą.

on 06.04.10 18:40

Cattleya
Proszę Was o rady - kiedy oddzielić i jak keiki?

on 06.04.10 18:54

Joane 

Cattleya, a jak wielkie ma on korzonki? Na poprzednim zdjęciu słabo widać.

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Powrót do góry Wiadomość [Strona 1 z 5]

Idź do strony : 1, 2, 3, 4, 5  Next

Orchids Wiki 2009-2012 • Made in Poland • Site powered by Forumotion

Free forum | © PunBB | Free forum support | Kontakt z | Report an abuse | To have a blog